Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει μεράκι.

Μιλάμε για επένδυση στον άνθρωπο.Την επένδυση πρέπει να την κάνεις έτσι, που όντως να παράγεις πολίτες ενημερωμένους, συμμέτοχους, οι οποίοι να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό αύριο. Να πάμε στην Ευρώπη των πολιτών και να το πετύχουμε. Όλο αυτό το πράγμα για να φτάσουμε στην Ευρώπη των πολιτών, που περνάει μέσα από επιδοματικές πολιτικές και από προγράμματα στήριξης, δεν αναχαιτίζει τον πολίτη στην δραστηριότητά του να ενεργοποιηθεί για να καταφέρει πράγματα μόνος του; Για παράδειγμα οι αγρότες έχουν χάσει, κατά την ταπεινή μου άποψη, την αξιοπρέπειά τους και αυτό συναρτάται με την επιδοματική πολιτική. Τι θα πει καταστρέφω την παραγωγή μου και με χρηματοδοτεί η Ευρώπη; Τι είναι αυτό το πράγμα; Έχουμε έναν περήφανο αγρότη σήμερα στην Ελλάδα; Ανεξάρτητο κι αξιοπρεπή;
Όχι δεν είναι περήφανος ο αγρότης. Αλλά όταν χρειάζεται ν’ αλλάξεις, κι εκεί δεν έχει γίνει αρκούντως η ζύμωση, την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους διαφορετικούς τομείς παραγωγής, δηλαδή να φύγεις απ’ τον πρωτογενή τομέα, να περάσεις στον δευτερογενή, τώρα πάμε στον τριτογενή τομέα, για να περάσεις απ’ το ένα στάδιο στο άλλο, χρειάζεται να υπάρχουν μεταβατικές περίοδοι. Βεβαίως το δυστύχημα είναι ότι δεν μπαίνουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Ναι, αλλά διαμορφώνονται εν τω μεταξύ συνειδήσεις, που είναι οκνηρές συνειδήσεις. Κι εγώ διαπιστώνω και μια χειραγώγηση αυτής της τάξης των επαγγελματιών (αγροτών), η οποία καθόλου δεν βλέπω να συντάσσεται με την προοπτική της Ευρώπης των πολιτών.

Μπορεί όμως να πάει κανείς διαφορετικά. Δηλαδή πώς. Ξεκινώντας από άλλη μικροκλίμακα. Ξέρω ότι μπορούμε τώρα που υπάρχει αυτή η καχυποψία του μέσου Ευρωπαίου καταναλωτή για τα προϊόντα που τρώει, να επενδύσουμε στις βιολογικές καλλιέργειες και να βγάλουμε προϊόντα ονομασίας προέλευσης, τα οποία μπορούμε να εξάγουμε. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, που ήταν δήμαρχος στην Κάσο, από το εβδομήντα μέχρι το ογδόντα τόσο, ο άνθρωπος από τα καράβια βγήκε κι έγινε δήμαρχος, άρχισε να κάνει μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην Κάσο. Έκανε και σύστημα προστασίας των πλουτοπαραγωγικών πόρων, βρήκε και μια ισορροπία στο νερό. Ήταν άνυνδρο νησί η Κάσος, τώρα έχει νερό, όχι με φράγματα, έκανε μικρούς ανασχετικούς τοίχους μέσα στις κοίτες των χειμάρρων κι αυτό βοήθησε να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να κάνει οικονομία νερού. Με τις παρεμβάσεις αυτές κι επειδή υπήρχε μεγάλο κόστος στα αδρανή υλικά, αναγκάστηκε να χτίσει μια μονάδα παραγωγής αδρανών, δημοτική. Η μονάδα αυτή έβγαζε τις πέτρες για να κάνει τους ανασχετικούς τοίχους. Του έμενε χαλίκι, του έμενε και χώμα, που χρησιμοποίησε για να φτιάξει παρτέρια στα έξι χωριά που έχει η Κάσος, κι αποφασίσανε πώς θα διαχειρίζονται το νερό, για να μην υφαλμυρώνεται. Συνεργάστηκε με τον καθηγητή Μουτέν, που ήταν σύμβουλος του Μιτεράν εκείνη την εποχή, τον οποίο φιλοξενήσανε στην Κάσο, έφτιαξε κι ένα δημοτικό θερμοκήπιο για να παρέχει πρώιμα. Έβαλε δυο παιδιά, Κασιώτες από τα καράβια, τους έστειλε στο κέντρο ΚΕΓΕ, που εκπαιδεύονται για γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εδώ στην Ρόδο, εκπαιδευτήκανε και πήγαν κάτω κι αρχίσανε να παράγουνε ντομάτα κι από κει που δεν είχε πρώιμα η Κάσος, άρχισε εκείνη την εποχή να εξάγει ντομάτα.
Όχι μόνο αυτάρκεια … Όχι μόνο αυτάρκεια, έκανε κι εξαγωγή.Ο Τάσος ο Αλιφέρης έκανε ανθοκομείο στην Τήλο και στέλνει γαρύφαλλα στην Ρόδο. Οι Κρητικοί απ’ ότι ξέρω, στα τσάρτερ τα πρώτα που έρχονται από την Ευρώπη κι επιστρέφουν, φορτώνουν πρώιμα και εσπεριδοειδή και τα στέλνουν έξω. Είναι έξυπνες λύσεις. Που σημαίνει ότι μπορούμε εδώ να εξειδικεύουμε νέα πεδία σ’ αυτού του είδους την απασχόληση, η οποία και χρήματα να τους αποφέρει και κοντά στην φύση να είναι. Υπάρχουν και παιδιά που τους αρέσει αυτό. Μπορούμε δηλαδή να αναβιώσουμε ένα κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής, που είχε αρχίσει να χάνεται. Εντάξει κάποια στιγμή τα καπνά, τα βαμβάκια θα σταματήσουν να παράγονται. Εδώ περάσαμε το μεγάλο πρόβλημα με τα αμπέλια που ήταν παντού. Τα καμπίσια τα αμπέλια δεν έβγαζαν σταφύλι, που είναι καλό για κρασί, κι είχανε προβλήματα, κόντεψε να πτωχεύσει μια βιομηχανία παραγωγής κρασιού συνεταιριστική, επειδή κατ’ ανάγκη έπαιρνε όλη την παραγωγή των παραγωγών μέχρι να προσαρμόσουν τις καλλιέργειες. Όμως έγιναν προγράμματα για να βγάλουν τα αμπέλια, μείνανε τα αμπέλια πάνω στα βουνά, άρχισε να στέκεται στα πόδια της η Καίρ. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει μεράκι.
απόσπασμα απο το βιβλιο που γραφει η Λέλα Κεσίδου με τον Γιώργο Γιαννόπουλο
φωτο απο την ταινια ο Αλλος

5 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένω το βιβλίο σας...

όμορφα κι αισιόδοξα όσα λέτε αλλά σε μια χώρα με βρώμικο νερό και βρώμικη θάλασσα ΔΕΝ υπάρχει μέλλον όσο οι "μεγάλοι" και οικονομικά ισχυροί [π.χ. εταιρείες Αλουμινίων στον Ασωπό, ΕΑΒ στα οινόφυτα, σφαγεία σε όλη την Ελλάδα] θα μολύνουν το νερό ...

σε λίγο ..., με τι νερό θα ποτίζουμε όσα λέτε?
και τι ψάρια θα τρώμε?

δείτε κι αυτό ...
http://environmentfood.blogspot.com/2008/04/environmentfood.html

Δευτέρα 14.4. και Τρίτη 15.4
έγινες χαμός με όσα τοξικά βρήκαμε σε ψάρια ...του Αιγαίου!

υπάρχει ελπίς?
αμφιβάλλω αλλά επιμένω να βλέπω τον κόσμο μέσα από τα μάτια του 4χρονου και του 2χρονου γιων μου.

φιλιά Αναστάσιμα

Ανώνυμος είπε...

Ναι μεράκι,και αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα όπως αυτη που δείξατε προχθές και καταγγείλατε τα επαίσχυντα που διαδραμματίζονται. Ειναι η ώρα να ακουστούν οι αλήθειες.Είναι η ώρα

Ανώνυμος είπε...

Πολυ συχνά συγχωρούμε αυτούς που διατίθενται να κτίσουν τις ζωές τους στα κατεστραμμένα όνειρα των άλλων

Εδώ και πολλούς μήνες παρακολουθούμε με κομμένη την άνασα τον άδικο διασυρμό του μεχρι προτεινος πρώτου ανδρος αυτης της πόλης. Επι 12 χρόνια αυτός ο ανθρωπος φρόντισε την πόλη μας και την εφτασε να είναι ανάμεσα στους πιο επιθυμητούς προορισμούς .Την εβαλε στο παγκοσμιο χάρτη με τις πιο καλές δυνατές πρωτοβουλίες που ζηλευουν πολλές Ελληνικές πόλεις. Επι 12 χρόνια φρόντισε εμάς ηταν δίπλα μας με τη μοναδική συγκινηση και την ανθρωπία του με τις μοναδικές γνώσεις του, το ήθος και τον πολιτισμό του. Ναι, στη διαχείρηση της εξουσίας γίνονται ίσως λάθη, όπως λάθη κάνουμε όλοι καθημερινά στις επιχειρήσεις μας. Υπάρχουν συνεργάτες στους οποίους δείχνουμε αμεριστη εμπιστοσύνη-γιατι αλλιώς δεν γίνεται διαχείρηση-και εκείνοι μας προδίδουν η έχουν άλλο ήθος και άλλη εκτίμηση για τα τεκμενόμενα. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της κοινωνίας .Ομως κάπου οφείλει να υπάρξει ένα όριο και να ξεχωρίζει κανείς που αποδίδονται οι ευθύνες. Ηθελα λοιπόν να σας μιλήσω λίγο για την ανόητη απειλή που στιγματίζει τη πόλη μας και τις ζωές όλων μας. Τα θυματα της βιας ειναι σήμερα επώνυμοι αύριο όμως μπορεί να είναι ανωνυμοι πάνω απ’ολα ειναι ανθρωποι που αγαπηθηκαν και τους χρειάστηκαν άλλοι άνθρωποι.
Κάνεις ανεξαρτητα απο το που ζει και τι κάνει δεν μπορει να είναι βέβαιος ποιός θα υποφέρει στη συνέχεια απο κάποιους παραλογισμούς.Παρ όλα αυτα συνεχίζεται. Τι εχει καταφερει μεχρι στιγμής όλο αυτό, τι εχει δημιουργήσει. Κάθε φορά που χάνεται άδικα ειτε γινεται εν ονοματι του νόμου, απο έναν ανθρωπο η απο μια συμμορία εν ψυχρω η εν θερμω σε επίθεση η σε αντεπίθεση ,όποτε κόβουμε το νήμα της ζωής μας που κάποιος άλλος έχει με πόνο και αδεξια πλέξει για τόν ίδιο και τα παιδιά του όποτε το κάνουμε αυτό τότε υποβαθμίζεται ολόκληρο το εθνος. Και ακόμα ανεχόμαστε την αυξηση της βίας που αγνοεί τη κοινή ανθρώπινη φύση μας και τη διεκδίκηση του πολιτισμού μας. Πολύ συχνά τιμάμε την επιθετική συμπεριφορά και τους λεονταρισμους και όσους χρησιμοποιούν βία για να πετυχουν τους στόχους τους. Πολυ συχνά συγχωρούμε αυτούς που διατίθενται να κτισουν τις ζωές τους στα κατεστραμμένα όνειρα των άλλων. Μα ένα ειναι ξεκάθαρο. Η βία γεννά βία. Η καταπίεση φέρνει αντίποινα. Και η μονη εξαγνιση ολόκληρης της κοινωνίας μπορεί να διώξει αυτη την αρρωστεια απο τις ψυχές μας. Γιατί όταν μαθαίνεις σε κάποιον να μισεί τον συνάνθρωπο του και όταν τον μαθαινεις να νοιώθει κατώτερος λόγω του χρωματος η των πιστευω του η των πολιτικων που επιδιώκει, όταν μαθαίνεις ότι αυτοί που διάφερουν απο εσένα απειλούν τη ελευθερία το σπίτι τη δουλειά και την οικογένεια σου, τότε μαθαίνεις ν’αντιμετωπίζεις τους άλλους όχι ως συνανθρώπους αλλά ως εχθρούς.Να μην συνεργάζεσαι αλλά να κατακτάς.Να υποτάσσεσαι και να υποδουλώνεσαι.Μαθαίνουμε τελος να βλέπουμε τα αδελφια μας ως ξένους Ξενοι με τους οποίους μοιραζόμαστε μια πόλη αλλα όχι μια κοινότητα. Ανθρωποι με τους οποίους μας δένει ένα κοινό κτίριο αλλά όχι μία κοινή προσπάθεια.Μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε μόνο ένα κοινο φόβο, μονο μια κοινη επιθυμία, να απομονωνόμαστε ο ένας απο τον άλλον. Μόνο μια κοινη παρόρμηση μας ενώνει να αντιμετωπίζουμε τις διαφωνίες με βία.
Οι ζωές μας σε αυτόν τον πλανήτη είναι πολύ μικρές.Η δουλειά που πρέπει να γίνει πολύ μεγάλη για να αφήσουμε αυτό το πνέυμα να ανθίσει κι άλλο σε αυτη τη πολη. Φυσικα δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε με νόμο αλλά μπορούμε ίσως να θυμηθούμε έστω για μόνο φορά αυτοί που ζούν μαζί μας έιναι αδέλφια μας ότι μοιράζονται μαζι μας την ίδια μικρή στιγμή της ζωής ότι αναζητούν όπως εμεις τίποτα αλλο απο το να ζησουν τις ζωές τους με σκοπό και ευτυχία κερδίζοντας καθε ικανοποίηση και εκλπήρωση που μπορούν.
Σιγουρα αυτος ο δεσμος της κοινής μοίρας σίγουρα αυτός ο δεσμός των κοινών στόχων μπορεί να ανρχίσει να μας μαθαίνει κάτι. Σίγουρα μπορούμε να μάθουμε να κοιτάμε γύρω μας αυτούς τους συνανθρώπους μας και μπορούμε να αρχίσουμε να παλευουμε πιο σκληρά να επουλώνουμε τις πληγές μεταξύ μας και να γινουμε στις καρδιές μας αδέλφια.

Ελπίζω όλος αυτός ο διασυρμός να έφτασε για να ικανοποιήσει τα ενστικτα της καταστροφής που οραματίστηκαν εκείνοι που τον σχεδιάσαν.Ομως νισάφι.Φτάνει πιά
Αναλογιστείτε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που λιθοβολείται γιατι έδειξε εμπιστοσύνη σε συνεργατες που δεν ησαν αξιοι αυτης.Τιμωρήθηκε αρκετά και ελπίζουμε όλοι ότι έλαβε ένα γερό μαθημα έαν θελήσει ποτέ να επιστρέψει στη διαχείρηση εξουσίας να υιοθέτησει άλλους αξιολογικούς μηχανισμούς να μην περιστοιχίζεται απο μετριους άρα και δυνειτικα επικινδυνους συνεργατες να τολμησει ισοτιμες συνεργασίες με εμπνευσμένα στελέχη. Να απαλλαγεί με άλλα λόγια απο τον κλοιό των μετρίων που περιστοιχίχουν ως ετερόφωτοι όλοι όσοι λυμαίνονται το ταλεντο και τη μοναδικότητα ένος εμπνευσμένου αρχηγού.Εδώ εγκειται η τεράσται δικη του ευθύνη
Ομως εδω επίσης εκφραζουμε την εντονη ανησυχια μας και την αγωνία μας ότι η βεβαρημενή υγεία του δεν θα αντέξει τη συνεχιζόμενη άδικη καταδίωξη.Ουκ αν λάβεις παρά του μη εχοντος Τι θέλετε να λάβετε πλέον
Θέλετε να αφαιρέσετε μία ζωή και να διατυμπανίσσετε έτσι πάλι την νίκη σας με τη φόρα του κατακτητή. Σύντομα και εσεις θα αντιμετωπίστε παρόμοια σκηνικά όπως αντιμετωπίζει τώρατο κεντρικό κράτος. Η ηθική δεν διδασκεται με βία και εκδίκητικους μηχανισμους διδάσκεται στα σχολεία. Το να αφαιρεσετε ετσι μια ζωη απο εναν ανθρωπο που προσφερε τόσα πολλα στον τόπο του τον να τον στερείτε με αυτη τη βία απο τα παιδιά του και να τον στιγματίζετε μάλλον δεν μπορεί να αποτελεί πιά στόχο.Φτάνει πιά ΕΛΕΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Infatuation casinos? be the victor in sure of oneself of this pile [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] president and quarter up online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also obtuse our latest [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] orientate at http://freecasinogames2010.webs.com and obtain existent affluence !
another unsurpassed [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] within an eyelash of is www.ttittancasino.com , in lieu of of german gamblers, bloomer in well-meaning online casino bonus.

Ανώνυμος είπε...

conflict in a substitute alternatively of all to look into this gratis [url=http://www.casinoapart.com]casino[/url] token fee at the unsurpassed [url=http://www.casinoapart.com]online casino[/url] criterion with 10's of brusque [url=http://www.casinoapart.com]online casinos[/url]. be occupied in [url=http://www.casinoapart.com/articles/play-roulette.html]roulette[/url], [url=http://www.casinoapart.com/articles/play-slots.html]slots[/url] and [url=http://www.casinoapart.com/articles/play-baccarat.html]baccarat[/url] at this [url=http://www.casinoapart.com/articles/no-deposit-casinos.html]no ingest eremitical's wilderness of casino[/url] , www.casinoapart.com
the finest [url=http://de.casinoapart.com]casino[/url] recompense UK, german and all notable the world. so in the ambit of the treatment of the beyond sink side by side [url=http://es.casinoapart.com]casino en linea[/url] confirmation us now.