Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

πόσο ίδιοι είναι οι άνθρωποι μέσα στη διαφορετικότητά τους


Η κρατούσα αντίληψη για τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι ότι δίνουμε μάχες τις οποίες έτσι κι αλλιώς πρέπει να κερδίσουμε. Πιστεύω ότι είναι εξίσου σημαντικό με την επιδίωξη της νίκης να προσπαθεί κανείς να εκπέμπει και τα σωστά μηνύματα, σύμφωνα με αυτά που η συνείδησή μου και η πολιτική του συγκρότηση υπαγορεύουν. Και πιστεύω ότι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία όταν γίνεται σε κρίσμες στιγμές, όπως αυτές των εκλογικών αναμετρήσεων. Είμαι ευχαριστημένος. Ευχαριστημένος γιατί έπραξα ακριβώς αυτό που μου επέβαλε η συνείδηση και η ιδεολογική μου συγκρότηση. Θεώρησα πως μετά από 12 συνεχή χρόνια στο τιμόνι τις πόλης μου, δεν θα είχε κανένα νόημα η μονόπλευρη επιδίωξη επανεκλογής για τη χειρίριση της εξουσίας. Θεώρησα ότι είχε έρθει πια ο χρόνος να πω στους συμπολίτες μου αυτά που βαθιά πιστεύω. Πρότεινα και κατάφερα να αποτελέσει θέμα του προεκλογικού διαλόγου ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός που τόσο αδικείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο πολιτισμός που συνδέεται με την ποιότητα των ανθρώπων και βέβαια και με την ποιότητα των κοινωνιών που αυτοί συγκροτούν. Συνειδητά είπα ότι δεν θα έπρεπε, στην περίπτωση της επανεκλογής μου, να αναμένουν οι συμπολίτες μου επενδύσεις σε υποδομές, κεφάλαια για οικοδομικά υλικά, νέους ωραίους δρόμους και πλατείες. Τα είπα αυτά στη λογική ότι όσα και να ξοδέψουμε στις υποδομές αν δε μάθουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον μας, αν δεν μάθουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά στο φυσικό ο ένας στον άλλον, τότε οι υλικές επενδύσεις μένουν χωρίς αντίκρισμα. Γι’ αυτό πρότεινα να συμφωνήσουμε να επενδύσουμε στους ανθρώπους. Για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Δηλαδή να επενδύσουμε στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην κοινωνική φροντίδα. Το ενθαρρυντικό είναι πως σε μια εποχή όπου παρατηρείται έκπτωση αξιών, η πρόταση αυτή συγκέντρωσε ένα ανέλπιστα μεγάλο ποσοστό προτιμήσεων των πολιτών της Ρόδου, έστω και αν δεν πλειοψήφισε. Γι’ αυτό είμαι ευχαριστημένος. Γιατί απόλαυσα τον διάλογο, γιατί βρέθηκαν άνθρωποι να μοιραστούν με ενθουσιασμό την προσπάθεια. Γιατί υπήρχε συναίσθημα. Είμαι ακόμα ευτυχής για την διαδρομή. Για τα όσα όμορφα που πρόσφερε η πόλη μου. Για το γεγονός ότι μου έδωσε τη δυνατότητα πλουσιοπάροχα να κάνω καλούς φίλους σε κάθε γωνιά της γης, και να ανακαλύψω μαζί τους τη μοναδική δυναμική της αμεσότητας της δημοκρατίας που κρύβουν μέσα τους οι τοπικές αρχές.
...Νιώθω ακόμα τεράστιο χρέος προς τους συναδέλφους μου δημάρχους αυτών των μοναδικών πόλεων του κόσμου, που με εμπιστεύτηκαν δύο φορές αυτά τα χρόνια και σε παρακαλώ να τους διαβιβάσεις τις θερμές μου ευχαριστίες. Η εμπιστοσύνη τους μου επέτρεψε να αφοσιωθώ στο πολύτιμο πεδίο των δραστηριοτήτων του Οργανισμού μας. Και με την εμπλοκή μου αυτή μου επέτρεψε να ανακαλύψω την τεράστια σημασία της λειτουργίας του Οργανισμού, που δικαιολογεί και την θεαματική του ανάπτυξη τα λίγα χρόνια της ζωής του.
Η δουλειά του Οργανισμο μας, η δουλειά όλων μας, συνεισφέρει στο τέλος στην παραγωγή καλύτερων πολιτών του κόσμου. Με αυτογνωσία και με γνώση της αξίας που έχει η κληρονομιά του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Η διεθνοποίηση των κατ’ αρχήν τοπικού χαρακτήρα υποθέσεων, δίνει τη δυνατότητα ευχαιρέστερης κατανόησης των διαστάσεων των υποθέσεων αυτών, από τις τοπικές κοινωνίες. Σε ότι αφορά την κληρονομιά ενός τόπου, η μέθοδος αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη. Αυτός άλλωστε φαίνεται πως ήταν από μιας αρχής ο ρόλος των διεθνών θεσμών της ανθρωπότητας. Να αναγνωρίσουν την παγκοσμιότητα της πολιτισμικής αξίας που κρύβουν στην κληρονομιά τους διάφορες γωνιές της γης, να την αναδείξουν και να την διασώσουν. Σύμμαχό τους στην προσπάθεια υατή κατανόησαν, πως έπρεπε να έχουν τις κοινωνίες των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτές τις γωνιές. Σ’ αυτά τα μοναδικά περιβάλλοντα. Και ως προφανή μοχλό για την επίτευξη του στόχου, επέλεξαν τη γνώση. Την παιδεία. Τη διαπαιδαγώγηση. Ο Οργανισμός μας άλλη μια δομή στη διθενή σκηνή, συμπληρωματική στη λειτουργία της, των θεσμών που ήδη υπήρχαν, είχε ως στόχο κατά τη γένεσή του, σύμφωνα με τον οραματιστή δημιουργό του δήμαρχο του Quebec J.P. Lallier, την οργανική δικτύωση των προνομιούχων πόλεων του κόσμου που κοσμούν τον κατάλογο της UNESCO, ώστε να συνδράμουν και οι πόλεις οι ίδιες, συνεργαζόμενες στενά και σε συγκεκριμενοποιημένα πεδία δράσης, στην πανανθρώπινη προσπάθεια για την διάσωση και ανάδειξη της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από τη σύλληψή του το όραμα αυτό είχε μια ανεπανάληπτη γοητεία. Αποπειράθηκε να φέρει στο προσκήνιο της μάχης για τον πολιτισμό, τους επιγόνους εκείνων που τον παρήξαν. Και με τον τρόπο αυτό πυροδότησε μιαν αέναη παραγωγική διαδικασία πολιτισμού. Η κατ’ αρχήν παροχή δυνατότητας στους ειδικούς για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς από κάθε πόλη να βρίσκονται μεταξύ τους σε τακτά διαστήματα και να ανταλλάσσουν από κοντά εμπειρίες και γνώσεις, αποδοτικές, και γι’ αυτό σημαντικές των αιρετών, στο πλαίσιο των συμποσίων των περιφερειακών διασκέψεων και των συνελεύσεων του οργανισμού. Και όλα αυτά με τον συμβολισμό που κουβαλούν για την κάθε φιλοξενούσα πόλη εκδηλώσεις, οι οποίες καταλήγουν να παίρνουν, συχνά πυκνά, μορφή γιορταστικής παλλαϊκής συμμετοχής. Σηματοδοτείται έτσι αυτό που προανέφερα: οι πολίτες στο προσκήνιο. Συμμετοχή που υπογραμμίζεται ακόμη πιο απόλυτα με την παρουσία της νέας γενιάς στα δρώμενα του Οργανισμού μας.
Η κατανόηση οδηγεί στην αναγνώριση της αξίας του διαφορετικού από τον δικό μας πολιτισμό. Οδηγεί στη διαπίστωση του πόσο ίδιοι είναι οι άνθρωποι μέσα στη διαφορετικότητά τους. Οδηγεί στο τέλος στην αναγνώριση της αξίας της διαφορετικότητας. Ο Οργανισμός μας είναι αλήθεια παράγει πολίτες έτοιμους να ζήσουν ειρηνικά σε έναν κόσμο όμορφο, πολίτες που μπορούν να εκτιμήσουν την αξία της ομορφιάς που παρήγαγαν αιώνες εξέλιξης διαφορετικών πολιτισμών. Διαμορφώνει σωστούς πολίτες της υδρογείου.
Δέξου και μετέφερε σε παρακαλώ σε όλους, τώρα που εγκαταλείπω την προεδρία, τις ευχαριστίες μου για το όμορφο ταξίδι.Τις ευχές μου για συνεχή ανάπτυξη με τους ίδιους εκρηκτικούς ρυθμούς του οργανισμού μας. Δύναμη και κουράγιο να συνεχίσετε την ευγενή προσπάθεια.Για να γίνει ο οργανισμός μας αυτό που του αξίζει.Ο καταλύτης των πολιτικών για τον πολιτισμό.

αποσπασμα απο την επιστολη προς τον Οργανισμο της Ουνεσκο http://www.ovpm.org/index.php?module=Ovpm&func=news&pid=33

Δεν υπάρχουν σχόλια: